Voor sommige kinderen begint de dag vroeg bij ons op de boerderij. Om 7.00 uur arriveren de eerste kinderen. Kinderen van de bso maar ook baby’s en peuters.

Ouders die nog een ogenblikje tijd hebben kunnen altijd een kopje thee of koffie drinken. Ook worden bijzonderheden overgedragen. Bij de baby’s gaat dat vooral over de nacht en over de voeding. Bij de peuters komen ook uitjes van bijv. het weekend aan bod. Fijn om te weten want dan kunnen we later aan tafel er over praten.

Dan is het tijd voor afscheid. Kinderen weten het al, bovenop de vensterbank en zwaaien maar. Vaak met een lach maar ook wel ’s met een traan. Gelukkig zijn die tranen snel weg en voordat papa en/of mama wegrijdt is de peuter zijn verdriet vergeten en stort zich op het speelgoed. Of vindt een vriendje of vriendinnetje om mee te spelen.

Rond 7.30 uur gaat de bso naar boven en spelen de peuters rustig verder. Er komen steeds meer kinderen en ook arriveren er meer collega’s. De baby’s die eerst nog in de gang speelden gaan nu naar de veiligheid van de babygroep. Want tussen die joelende, rennende peuters wordt het toch wel een beetje druk. Afhankelijk van hun afgelopen nacht gaan de eerste baby’s naar bed, andere baby’s krijgen eerst hun fruit(hap) en drinken, om dan vervolgens aan hun ochtenddutje te beginnen. Ook krijgen rond die tijd zo nodig de baby’s hun flesje melk. Dit is natuurlijk afhankelijk van de tijd waarop ze hun eerste fles thuis hebben gekregen. Weer andere baby’s kunnen met de peuters mee naar buiten of met een activiteit mee doen. Rond 11.15 uur wordt de lunch voorbereid en gaan de eerste baby’s aan tafel. Zij kunnen dan op tijd naar bed voor hun middagdutje.

De peuters zijn ook allemaal binnen en ook voor hen is het om 9.30 uur tijd voor fruit en een beker sap/thee/water. Maar eerst wordt er opgeruimd. Met z’n allen ruimen we op. De 3+ groep gaat om 10.00 uur aan tafel. Aan tafel lezen we eerst een boekje of zingen we liedjes. Als we het fruitliedje hebben gezongen gaat de fruitschaal rond. Daarna nog een beker drinken en dan is het tijd voor de verschoonronde. Ook gaan er kinderen naar de wc of gaan ze op het potje. Rond 10.45 uur zijn de peuters klaar en kunnen we aan een activiteit beginnen; buiten spelen, knutselen, een spel doen of spelen in de poppenhoek. Tegen 11.30 uur gaan we opruimen en is het lunchtijd. Eerst met z’n allen handen wassen en dan aan tafel. De jongste peuters gaan soms om 11.00 uur al aan tafel voor de lunch want dan zijn ze al erg moe. Dan kunnen ze heerlijk vroeg gaan slapen en hoeven ze niet zo lang aan tafel te zitten. De 3+ groep gaat ook nu een half uur later aan tafel.

Als de boterhammen bij de peuters op zijn volgt de tweede verschoonronde gevolgd door het middagdutje. De meeste peuters gaan naar bed. Om de beurt worden ze naar de slaapkamer gebracht. Peuters die niet meer hoeven te slapen krijgen een activiteit aangeboden of gaan zelf rustig spelen. Ook deze peuters worden na de lunch verschoond. De grotere peuters kunnen dan ook wel eens spelen op de 3+ groep. Bij de 3+ groep wordt nu vaak een activiteit aangeboden. Sommige 3plussers vinden het leuk om een poosje op de gang te spelen. De baby’s die hun ochtendslaapje hebben gehad kunnen ook weer in de gang spelen omdat de meeste peuters slapen. Ook hebben de medewerkers gelegenheid om een half uurtje te pauzeren. Uiteraard om de beurt.

Na de middagdut omstreeks 14.30 uur wordt er zowel op de babygroep als op de peutergroepen een kopje thee gedronken met een koekje of soepstengel. Niet alle kinderen zijn dan al uitgeslapen maar komen een voor een uit de slaapkamer gedruppeld. Weer een verschoning en vervolgens een kopje thee. Daarna is er gelegenheid om buiten te spelen of een activiteit aan te bieden. Soms is een activiteit ook gewoon bij de kinderen in de poppenhoek te zitten of een boek te lezen. En samen met de peuters iets bouwen is ook superleuk! De 3+ groep gaat weer een half uurtje later aan tafel voor een kopje thee en een cracker/rijstwafel. Zij gaan dan meestal naar buiten.

De baby’s gaan na de thee om en nabij 15.00 uur spelen of naar bed voor hun tweede slaapje. Of soms al voor hun derde slaapje. Sommige dreumesen gaan met de peuters mee naar buiten. Of er moet weer een fles melk gedronken worden.Om 16.30 uur gaan we weer aan tafel voor een fruitronde en nog wat drinken. Nu worden er ook stukjes komkommer, tomaat of paprika aangeboden. Op de babygroep krijgen sommige baby’s nog een rijstwafel of een soepstengel aangeboden en nog wat drinken. De eerste kinderen worden al gehaald. Dan volgt er nog een verschoonronde en kunnen de kinderen nog even spelen. Het is vanaf nu een komen en gaan van ouders en de kinderen worden overgedragen. Het kan dan erg druk zijn maar er is altijd een mogelijkheid om een medewerker te vragen hoe de dag verlopen is. Uit de bakken van de verschoonruimte kunnen de meegebrachte knuffels weer meegenomen worden en evt. vuile kleding.

Tussen 18.00 en 18.30 uur zijn de meeste kinderen opgehaald en om 18.30 uur sluiten we de boerderij.